Les bons moments passés en sa compagnie resteront toujours dans nos mémoires. 15 Apr

3

aug

Les bons moments passés en sa compagnie resteront toujours dans nos mémoires.

15

Apr

 

DELEGATION DE BELGIQUE ET DU LUXEMBOURG

Chers amis,

C’est avec beaucoup de tristesse que je voudrais vous faire part du décès de notre ami Pierre Fonteyne, des suites du Coronavirus.

La Belgique perd un grand cuisinier, un homme respecté de tous ses pairs.

Les élèves et les professeurs de l’école hôtelière Institut Emile Gryzon ont pu apprécier son investissement professionnel et son enthousiasme pour communiquer son savoir-faire.

Il laissera pour nous tous le souvenir d’une personnalité joyeuse, généreuse, franche et infatigable.

Les bons moments passés en sa compagnie resteront toujours dans nos mémoires.

Nous adressons toutes nos pensées à Cécile, son épouse.

Dominique Michou et les membres du bureau.

 

Mastercooks of Belgium Pierrot Fonteyne (79) overleed aan het coronavirus.

Voormalig topchef Pierre Fonteyne (79) overleden aan coronavirus: “Hij was een voorbeeld voor veel mensen”
De gastronomische wereld is in rouw na het overlijden van Pierre - Pierrot - Fonteyne (79). De chef-kok was jarenlang het gezicht van het bekende restaurant Bruegel in Damme én was een van de grondleggers van The Mastercooks of Belgium. “Dit jaar was hij nog jurylid van een wedstrijd en daar raakte hij blijkbaar besmet. Sindsdien is het snel achteruit gegaan”, zegt voorzitter Frank Fol. 

15 april 2020
Pierrot Fonteyne is oorspronkelijk afkomstig uit Wallonië, maar nestelde zich in West-Vlaanderen na zijn huwelijk met Cécile. Hij was van 1967 tot 1990 het gezicht van restaurant Breugel in Damme, een voormalige tweesterrenzaak, en richtte in 1980 samen met een tiental andere chefs de ‘Mastercooks of Belgium’ op.  Hij wordt dan ook aanzien als een monument van de gastronomie. De chef-kok woonde al geruime tijd in Knokke-Heist en was nog steeds actief in de culinaire wereld. “Dit jaar was hij nog jurylid van een wedstrijd en hij raakte daar blijkbaar besmet. Sindsdien is het snel achteruit gegaan”, zegt Frank Fol, voorzitter van The Mastercooks of Belgium. 

Geen medische achtergrond
Na zijn besmetting lag Fonteyne een lange tijd in coma. Hij zou 80 jaar worden in september. “Pierrot was een heel actieve man zonder onderliggende medische problemen”, gaat Frank Fol verder. “Hij hield nog steeds van verre reizen en werd door iedereen erg graag gezien. Een echte levensgenieter, zo kan je hem het best omschrijven.” 

“Hij nam zijn taak binnen The Mastercooks bovendien nog steeds zeer serieus. Zijn knowhow doorgeven aan nieuwe generaties was erg belangrijk voor hem. Maar tegelijkertijd had hij veel respect voor jongeren die de gastronomie in het hart droegen. Daarom jureerde hij zo graag: op die manier kon hij zijn rol als coach en ondersteuner goed uitoefenen”, aldus Fol. “Pierrot was niet alleen een goede persoonlijke vriend, maar ook een voorbeeld voor mij en vele anderen. We gaan hem echt missen." 

Steunbetuigingen
Op sociale media regent het ondertussen steunbetuigingen aan de overleden chef-kok. “De crossed fingers hebben niet mogen helpen. Pierrot is vertrokken naar zijn laatste service. We gaan hem missen. Zeker weten”, reageert Mastercook Jan Buytaert. Ook erelid Eddie Van Maele is diep bedroefd. “Je moet niet altijd en overal samenzijn om als mens en chef een onvoorwaardelijke vriendschap, band en respect voor elkaar te hebben. Iedereen hield van je glimlach en je kennis van ons prachtige beroep. In ons hart ben je er voor altijd”, klinkt het emotione

 

Chers amis,

Les obsèques de Pierre Fonteyne auront lieu le mardi 21 avril à 11h à Knokke.

Pour des raisons de confinement, le nombre de personnes est limité à 10 personnes.

Cependant, il est possible de suivre la cérémonie des obsèques en direct sur YouTube.

Voici comment procéder  : Allez sur YouTube 10 minutes avant, puis vous cliquez sur Pierre Fonteyne Funéral et vous accédez au reportage. Si vous avez des problèmes de connections n’hésitez pas à appeler Monsieur Seys qui est le responsable du reportage au numéro: 00-32-495-338-333.

Je remercie Fabrice Vuillemin, membre de l’Académie Culinaire de France, chef propriétaire du restaurant Bel-Etage à Knokke et grand ami de Pierre Fonteyne, qui représentera l’Académie Culinaire de France aux obsèques à Knokke.

Toutes nos pensées vont à Cécile, son épouse.

Je vous souhaite une excellente journée,

Amitiés,

Dominique Michou
Président Académie culinaire de France
Délégation de Belgique et du Luxembourg

avenue des Touristes 1
1640 Rhode-Saint-Genèse
Belgique
tel.32 2 358 61 56
gsm 32 477 82 62 59