De Culinaire Academie van Frankrijk werd opgericht in 1883 door Joseph FAVRE (1849-1903), auteur van het Woordenboek onderworpen aan jullie lectuur, is de oudste vereniging van Chef-Koks en Patissiers ter wereld. In 1877 verbaasde Joseph FAVRE zich erover dat er voor de kookkunst of de voeding geen academie bestond zoals voor de wetenschap, de kunst of de hygiëne. Maar ook net zoals de farmacie haar codex heeft en de geografie zijn atlas. De eerste behoefte van het dier is zich voeden. Het is opmerkelijk vast te stellen dat de mens het enige dier is dat zijn voeding kookt. Het is met deze overpeinzingen dat Joseph FAVRE werkt aan enerzijds de oprichting van een groep culinaire schrijvers die de naam Academie zullen dragen en anderzijds de redactie van zijn toekomstig woordenboek. Vandaag telt de Academie 1400 leden, die 15 landen vertegenwoordigen verspreid over de vijf continenten. De culinaire wereldelite is verzameld in de Culinaire Academie van Frankrijk.

«Er gaapt een kloof tussen de Romeinse gulzigheid die moesten braken om opnieuw te kunnen genieten van de vraatzuchtige gastronomie met indigestie, allerhande aandoeningen en jicht als gevolg, en de culinaire wetenschap die de werkelijke zoektocht naar gezondheid tot doel heeft door een kookkunst die de viriliteit, de vruchtbare ontwikkeling van de vitale krachten en de intellectuele vermogens in haar integriteit bewaart.» Joseph Favre

De geschiedenis van de Belux Delegatie :

Helemaal in den beginne in 1981 zakten Michel Theurel, Chef-Kok van het Hiltonhotel in Brussel en zijn twee kompanen Pierre Wynants en Pierre Romeyer af naar Parijs, waar ze ontvangen werden door de Voorzitter van de Academie, en waar zij unaniem ja antwoordden op de vraag om een Benelux delegatie op te richten.  


Gedurende een decennia hebben zij de Belgische en de Franse gastronomie samen gebracht en van Europa naar Azië, over Amerika en Afrika, gereisd om deze Belgisch-Franse keuken te verdedigen. Zij waren begonnen met 3 en ondertussen hebben zij een ledenaantal bereikt van meer dan 80 koks in gans de Benelux.


De jaren vervlogen en Michel beëindigde zijn voorzitterschap met zijn team, met zijn laatste Belgisch gastronomisch evenement in 2012, geflankeerd door sterrenchefs met meer dan 20 sterren in de Michelingids op deze schitterende avond en om ze niet te noemen: Pierre Romeyer, Pierre Wynants, Jean Pierre Bruneau, Freddy Vandecasserie, Claude Dupont, Attilio Basso, Franck Dryepondt, Yves Mattagne, Paul Wittamer, …


Sommigen hebben zich ondertussen teruggetrokken, anderen staan nog achter het fornuis, maar het is met grote fierheid dat zij hun kennis opnieuw ten dienst hebben gesteld van het welzijn van de gastronomie. Gedurende meer dan 35 jaar bleef Michel Voorzitter en heeft dit avontuur tot een goed einde gebracht, en vandaag is het de beurt aan Dominique Michou die deze geweldige taak te beurt valt om de Benelux delegatie van de Academie te leiden.

De passie van onze leden voor de culinaire kunst houdt niet op te groeien
en de traditionele waarden te vereeuwigen

Ons contacteren